Ανακρίναμε τον νέο προπονητή του Α.Σ.Σ.ΣΠΕΣ Σάββα Ζωγράφο! (Συνέντευξη)
Με καριέρα πέραν των 15 χρόνων στο άθλημα, με σπουδαίες επιτυχίες σε προσωπικό και ομαδικό επίπεδο, με 35 τίτλους στην πορεία του στο χαντμπολ ο Σάββας Ζωγράφος γύρισε ήδη σελίδα και ζει πλέον το άθλημα από το πόστο του προπονητή.
Ο Α.Σ.Σ.ΣΠΕΣ του έδωσε τα “κλειδιά” της πρώτης ομάδας και με φάρο το ένδοξο παρελθόν ευελπιστεί πως ο Σάββας Ζωγράφος θα την οδηγήσει ξανά στην κορυφή του Κυπριακού χαντμπολ.
Ο Σάββας Ζωγράφος αποτελεί έναν από τους κορυφαίους αθλητές της σύγχρονης ιστορίας του αθλήματος και αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά όσοι τον είχαν συμπαίκτη αλλά κυρίως αντίπαλο. Μέλος της χρυσής ομάδας της ΣΠΕ Στροβόλου που σάρωνε τους τίτλους την προηγούμενη 10ετία έχοντας μάλιστα καταγραμμένες τεράστιες επιτυχίες στην Ευρώπη με την φανέλα της ομάδας του Στροβόλου.
Ο Κύπριος προπονητής μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα της Κ.Ο.Χ. για το νέο του ρόλο αλλά και πως αντιμετώπισε το τέλος της καριέρας του σαν αθλητής. Μας ανέπτυξε την δική του φιλοσοφία ενώ παράλληλα μας μετέφερε τις δικές του σκέψεις για το άθλημα το οποίο υπηρέτησε πολλά χρόνια.
Παράλληλα στάθηκε και στην Εθνική ομάδα στην οποία αγωνίστηκε στο φινάλε της καριέρας του.
Αναλυτικά τα όσα μας είπε:
Πως βλέπεις το νέου σου ρόλο ως πρώτος προπονητής στην ΣΠΕΣ;
“Αρχικά θεωρώ μεγάλη τιμή να υπηρετείς από το πόστο του προπονητή τον κορυφαίο σύλλογο χειροσφαίρισης στην Κύπρο και ευχαριστώ την ΣΠΕΣ που με εμπιστεύθηκε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο αγωνιστική και όχι μόνο. Είναι μια πρόκληση ο ρόλος του προπονητή, θα προσπαθήσω μέσα από την εμπειρία μου ως αθλητής να μεταφέρω όλα όσα γνωρίζω στους παίκτες μου και μέσα από τα σεμινάρια προπονητικής να μπορέσω να αναπτύξω ακόμα περισσότερο τις γνώσεις μου. Στόχος μου είναι τουλάχιστον για την φετινή περίοδο να έχει η ομάδα να αξιοπρεπή παρουσία, να δώσω ευκαιρίες στους εξελίξιμους νεαρούς που έχουμε να πάρουν παιχνίδια και τη νέα χρονιά να είμαστε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί σαν ομάδα”.
Η καριέρα σου σαν χειροσφαιριστής τελείωσε;
“Το τελευταίο καιρό αντιμετώπισα ένα πρόβλημα στον αντίχειρα το οποίο δυστυχώς είναι σοβαρό και δεν μου επέτρεψε να συμμετέχω στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας μου. Από την στιγμή που μου έγινε πρόταση να αναλάβω την ομάδα ως προπονητής αποφάσισα να αφοσιωθώ αποκλειστικά και μόνο σ’ αυτό οπότε το χαντμπολ για εμένα σαν αθλητής τελείωσε”.
Περίμενες διαφορετικό το τέλος σου από την ενεργό δράση;
“Περίμενα λίγο καλύτερο το τέλος μου σαν αθλητής. Πίσω στο μέρος του μυαλού μου είχα να αγωνιστώ σ’ ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, για να δοκιμάσω τις αντοχές μου, όμως ο τραυματισμός μου δεν μου το επέτρεψε. Κρατώ όμως τις πολύ όμορφες στιγμές που έζησα σαν χειροσφαιριστής και ευελπιστώ να της ζήσω και σαν προπονητής”.
Ποια θεωρείς την κορυφαία στιγμή της καριέρας σου ως αθλητής και ποια την χειρότερη;
“Κορυφαία στιγμή της καριέρας μου θεωρώ τις δύο προκρίσεις της ΣΠΕ στις 16 καλύτερες ομάδες του challenge cup. Ήταν κάτι το ανεπανάληπτο και είναι τέτοιες επιτυχίες που έρχονται μέσα από σκληρή δουλειά και οι οποίες μένουν για πάντα χαραγμένες στην μνήμη σου. Γι’ αυτό και είμαι περήφανος για τις τότε ομάδες που πέτυχαν αυτές τις τεράστιες επιτυχίες. Όσον αφορά την χειρότερη ήταν ο τραυματισμός μου στον τελικό του πρωταθλήματος το 2006 και ο οποίος με οδήγησε στο χειρουργείο. Ήταν άσχημη εμπειρία για εμένα η όλη διαδικασία μέχρι να επιστρέψω στην ενεργό δράση αφού δεν ήξερα πως ο ώμος μου θα αντιδρούσε. Τελικά όμως όλα πήγαν καλά”.
Εάν θα μπορούσε να άλλαζες κάτι απο την καριέρα σου τι θα ήταν αυτό;
“Θεωρώ πως σαν αθλητής πέτυχα τα πάντα και δεν θα άλλαζα τίποτα από την καριέρα μου. Σταματώ το άθλημα έχοντας κατακτήσει 35 τίτλους και με αμέτρητες καλές στιγμές. Είμαι μάλιστα ιδιαίτερα χαρούμενος που ήμουν μέρος των τεράστιων επιτυχιών της ΣΠΕ Στροβόλου και εύχομαι να τις ζήσω και σαν προπονητής”.
Νιώθεις έτοιμος να αναλάβεις το δύσκολο ρόλο του προπονητή στην ΣΠΕΣ;
“Αντιλαμβάνομαι πλήρως τα όσα η ομάδα αντιμετωπίζει. Τα ζούσα σαν αθλητής και τώρα σαν προπονητής. Ο στόχος σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει. Θα προσπαθήσω μέσα από την σκληρή δουλειά να επαναφέρω την ΣΠΕΣ εκεί που της αξίζει. Είναι δύσκολο και το αντιλαμβάνομαι όμως οι υποδομές υπάρχουν και σ’ αυτές πρέπει να στηριχθούμε. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ικανό σύνολο το οποίο θα μπορέσει σιγά σιγά να επαναφέρει την ομάδα στην κορυφή. Χρειάζεται όμως χρόνος και σκληρή δουλειά”.
Ποια η προπονητική φιλοσοφία σου;
“Δεν είναι τα πολλά λόγια. Πάνω απ’ όλα ομάδα, παρέα, σκληρή δουλειά και επιτυχία. Τις επιτυχίες τις φέρνουν οι καλές παρέες. Με αυτά μεγάλωσα σαν παίκτη και αυτή την φιλοσοφία θα προσπαθήσω να πορευτώ και σαν προπονητής”.
Τι θεωρείς πως πρέπει να αλλάξει στην ομάδα ώστε να επιστρέψει στις επιτυχίες του παρελθόντος;
“Το πρόβλημα της ΣΠΕΣ πιστεύω αυτή την στιγμή είναι καθαρά οικονομικό. Υπάρχει πάρα πολύ καλό υλικό στην ομάδα αυτή την στιγμή από νεαρούς παίκτες και πρέπει να βρούμε τους τρόπους να τους δώσουμε κίνητρα για να συνεχίσουν να αγωνίζονται στην ομάδα. Το Σωματείο τα τελευταία 3 χρόνια περνά πολύ δύσκολες στιγμές και αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στους παίκτες της πρώτης ομάδας που θυσιάζουν τις ώρες τους και τις οικογενειακές στιγμές τους για να βρίσκονται κοντά στο Σωματείο. Μέσα απ’ αυτές τις δυσκολίες η ομάδα έφερε επιτυχίες όπως η περσινή κατάκτηση του κυπέλλου η οποία θα αποτελέσει οδηγού για ακόμα μεγαλύτερες στο μέλλον γνωρίζοντας παράλληλα και την τεράστια ιστορία που κουβαλά ο σύλλογος”.
Έζησες για χρόνια το Κυπριακό πρωτάθλημα. Τι πιστεύεις πως πρέπει να αλλάξει ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστικό;
“Από τον καιρό που ασχολούμαι με το Κυπριακό χαντμπολ θεωρώ πως αυτή τη στιγμή είναι η χειρότερη περίοδος στο άθλημα. Μπορώ να αναφερθώ σε πολλά πράγματα που έγιναν και έφεραν την κατάσταση εδώ που βρίσκεται. Δεν θέλω και δεν πρέπει να σταθούμε όμως στο τι έγινε αλλά στο τι απ’ εδώ και μπρος οφείλουμε να κάνουμε. Πιστεύω πως πρέπει να ακολουθήσουμε πλέον μοντέλα άλλων χωρών τα οποία με λίγο πληθυσμό καταφέρνουν και έχουν ένα σαφώς πιο ανταγωνιστικό άθλημα. Θα πρέπει να θυσιάσουμε τώρα κάποια πράγματα για να κερδίσουμε περισσότερα στο μέλλον. Η Ομοσπονδία χρειάζεται να εξοικονομήσει χρήματα τα οποία θα δοθούν καθαρά στην ανάπτυξη και προβολή του αθλήματος. Πρέπει να τοποθετηθούν προσοντούχα άτομα τα οποία θα μπορέσουν να εκσυγχρονίσουν με συγκεκριμένο πλάνο το πρωτάθλημα αλλά και να προγραμματίσουν το μέλλον του αθλήματος. Δυστυχώς ο τρόπος λειτουργίας της Ομοσπονδίας τα τελευταία χρόνια δεν είναι ο ιδανικός για να φέρει τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη στο άθλημα γι’ αυτό ακόμα και τώρα πριν να είναι αργά να παρθούν άμεσα λύσεις”.
Ασχολείσαι και με τις αναπτυξιακές ηλικίες. Θεωρείς πως υπάρχει ταλέντο στην Κύπρο και που χρειάζεται να δοθεί έμφαση ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση;
“Υπάρχει ταλέντο αλλά συγκριτικά με πιο παλιά χρόνια είναι μειωμένο. Για παράδειγμα δεν μπορεί στο πρωτάθλημα να υπάρχουν μόνο δύο ομάδες ένα σκαλοπάτι πριν την ανδρική ομάδα και να έχουν μόνο η ΣΠΕΣ και το Ευρωπαϊκό. Δυστυχώς πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε να κρατήσουμε τους μικρούς στο άθλημα και μόνο με κίνητρα μπορεί να γίνει εφικτό”.
Πρόλαβες και φόρεσες την φανέλα με το εθνόσημο. Αρχικά πως ένιωσες;
“Έστω και αργά ήταν μεγάλη τιμή για εμένα να παίξω στην Εθνική ομάδα. Ένιωσα μεγάλη χαρά που φόρεσα το εθνόσημο στο στήθος. Ήταν ένας από τους μεγάλους μου στόχους και παρόλο που ήθελα να προσφέρω περισσότερα δυστυχώς δεν μπορώ να το κάνω. Χαίρομαι όμως που έστω και στο φινάλε της καριέρας μου αγωνίστηκα στην Εθνική”.
Ζώντας από κοντά την Εθνική και ενόψει των επόμενων υποχρεώσεων θεωρείς πως μπορεί να έχει επιτυχίες;
“Εάν βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τον ίδιο τρόπο λειτουργίας, δοθούν κίνητρα στους διεθνείς, επιστρέψουν στην Εθνική ομάδα παίκτες που αγωνίζονται στο εξωτερικό μπορεί να έρθουν επιτυχίες. Υπάρχει αρκετό υλικό, ικανό να οδηγήσει την Εθνική σε επιτυχίες και αυτό εύχομαι να φανεί στις επόμενες αγωνιστικές της υποχρεώσεις”.