Γ. Παπακυπριανού: «Θα μπορούσε να επιστρέψω στην Εθνική ομάδα»
Είναι από τους καλύτερους εκπροσώπους της Κυπριακής Χειροσφαίρισης στο εξωτερικό. Οι επιδόσεις του στην Ελλάδα αποδεικνύουν του λόγου του αληθές ενώ την δεδομένη στιγμή θεωρείται από τους κορυφαίους χειροσφαιριστές στο Ελληνικό πρωτάθλημα.
Εξαιρετικός χειροσφαιριστής και παράλληλα υπόδειγμα αθλητή ο Γιώργος Παπακυπριανού μαζί με τον Ιούλιο Αργυρού είναι ότι καλύτερο διαθέτει την δεδομένη στιγμή το Κυπριακό χαντμπολ εκτός Κύπρου.
Αγωνίζεται στο ΙΕΚ Ξυνή την κορυφαία ομάδα της Ελλάδας με τον Κύπριο διεθνή να είναι από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της στην πορεία που κάνει για κατάκτηση του φετινού τίτλου.
Μετά από σχετική πρόσκληση για συνέντευξη στην επίσημη ιστοσελίδα της Κ.Ο.Χ. ο Γιώργος Παπακυπριανού δέχθηκε με ιδιαίτερη χαρά να μας μιλήσει για την ζωή του γύρω από το χαντμπολ.
Τα ερωτήματα τα οποία του θέσαμε πολλά ανάμεσα σ’ αυτά το κεφάλαιο Εθνική ομάδα με τον διεθνή Κύπριο χειροσφαιριστή να δίνει την δική του απάντηση για την απουσία του τα προηγούμενα χρόνοα.
Τελειωμένος γυμναστής με ειδικότητα χειροσφαίριση και με τις γνώσεις που διαθέτει θα μπορούσε να εξασκεί το επάγγελμα με τον ίδιο να απαντά και σ’ αυτό.
Παράλληλα με τις παραστάσεις που έχει όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στο εξωτερικό δεν θα μπορούσε να μην δώσει τις δικές του εισηγήσεις οι οποίες θα βοηθήσουν σημαντικά στην βελτίωση της χειροσφαίρισης στην Κύπρο.
Μας μίλησε επίσης για την πορεία του στο άθλημα, για το αν θα επέστρεφε κάποια στιγμή στην Κύπρο ενώ μας μίλησε και για την ΣΠΕΣ Στροβόλου την τελευταία ομάδα που αγωνίστηκε πριν μετακομίσει στο Ελληνικό πρωτάθλημα.
Τι είναι για σένα το χάντμπολ;
«Το handball αρχικά ήταν μια μορφή άθλησης και εκτόνωσης όπου με το πέρασμα των χρόνων έγινε μια όμορφη συνήθεια που θα με βοήθησε να ωριμάσω αλλά και να διαμορφώσω το χαρακτήρα μου. Το χάντμπολ για μένα είναι η διέξοδος μου από την καθημερινότητα αλλά και τρόπος ηρεμίας μου».
Πότε ξεκίνησες να παίζεις και λίγα λόγια για την πορεία σου;
«Άρχισα να παίζω χάντμπολ από 9 χρονών στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου στην Κύπρο. Στην ηλικία των 10 χρονών επιλέγηκα στην Εθνική Κύπρου και ταξίδεψα για πρώτη φορά με την Εθνική Κύπρου στην Πεντέλη. Στη συνέχεια είχα την τιμή να είμαι χειροσφαιριστής της Εθνικής Κύπρου για όλες τις ηλικίες . Συγκεκριμένα στα 16 μου έπαιξα για πρώτη φορά στην Εθνική ανδρών με την Τουρκία στην Κύπρο όπου και παρέμεινα μέλος της Εθνικής για 12 συνεχόμενα χρόνια . Μέχρι τα 20 μου έπαιζα χάντμπολ στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου. Όταν όμως μετέβηκα για σπουδαίες στην Αθήνα, έκλεισα το πρώτο μου συμβόλαιο με το Διομήδη Άργους για την αγωνιστική χρονιά 2005 -2006. Στην συνέχεια αγωνίστηκα με τη φανέλα του Ηλυσιακού για την αγωνιστική χρονιά 2006-2007, του Ιωνικού για την αγωνιστική χρονία 2007-2008 και τέλος επέστρεψα στην ομάδα του Διομήδη Άργους για την αγωνιστική χρονιά 2008-2009. Το 2009, παρά τις προτάσεις που είχα από Γερμανία, επέστεψα πίσω στην Κύπρο ως χειροσφαιριστής του Ευρωπαικού Πανεπιστημίου και αργότερα της ΣΠΕ Στροβόλου μέχρι και το 2015 όπου και επέστρεψα στην Ελλάδα πλέον με την φανέλα του ΙΕΚ ΞΥΝΗ ΔΙΚΕΑ».
Αγωνίζεσαι πλέον στον ΙΕΚ Ξυνή πως βλέπεις την μέχρι τώρα πορεία της ομάδας σου;
«Θεωρώ ότι μέχρι στιγμής βρισκόμαστε εντός των στόχων μας. Είχαμε ένα πολύ καλό πρώτο γύρο και βρισκόμαστε στη πρώτη θέση στο πρωτάθλημα».
Είσαι από τους πιο ολοκληρωμένους Κύπριους χειροσφαιριστές. Συμμερίζεσαι αυτή την άποψη;
«Αρκετά ολοκληρωμένος ίσως, αλλά σίγουρα όχι ο πιο ολοκληρωμένος! Υπάρχουν αρκετοί καλοί κύπριοι χειροσφαιριστές οι οποίοι μπορούν να θεωρηθούν ως ολοκληρωμένοι παίκτες και οι οποίοι επίσης αγωνίζονται στο εξωτερικό».
Ποια θεωρείς τα δυνατά χαρακτηριστικά στο παιχνίδι σου και πιο θεωρείς πως είναι το μειονέκτημα σου;
«Πιστεύω ότι τα δυνατά μου χαρακτηριστικά μου είναι η δύναμη μου, η τεχνική μου στο σουτ, η ικανότητα μου να διαβάζω τα λάθη του αντιπάλου κατά τη διάρκεια του αγώνα και η ψυχραιμία μου. Όσον αφορά το μειονέκτημα μου, πιστεύω ότι δεν διακρίνομαι για τα αλτικά μου προσόντα».
Μέχρι που φτάνουν τα όνειρα σου όσον αφορά το χάντμπολ;
«Από μικρό παιδί ονειρευόμουν να αγωνίζομαι επαγγελματικά στη Γερμανία. Αν και το 2009 κατάφερα να βρω συμβόλαιο στην Γερμανία οι συνθήκες που επικρατούσαν τότε στην Γερμανία λειτούργησαν ως ανασταλτικός παράγοντας με αποτέλεσμα να μην αγωνιστώ και να επιστρέψω πίσω στην Κύπρο. Τα όνειρα μου πλέον περιορίζονται στο να βοηθήσω να αναγεννηθεί ξανά το άθλημα στην Κύπρο το οποίο έχει πλέον υποβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό».
Πόσο δύσκολο είναι για ένα αθλητή να πηγαινοέρχεται στην Ελλάδα για αγώνες;
«Οφείλω να ομολογήσω ότι είναι αρκετά δύσκολο και πολύ κουραστικό. Ταυτόχρονα όμως παρά την κούραση, η ικανοποίηση που νιώθω όταν αγωνίζομαι σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει συναγωνισμός και αναγνώριση, ως επίσης και η απόλαυση ενός μεγάλου ντέρμπι, μου δίνουν τη δύναμη να πηγαινοέρχομαι κάθε σαββατοκύριακο».
Αγωνίστηκε στην ΣΠΕ μια ομάδα μια ιστορία στον χώρο του χάντμπολ. Την δεδομένη στιγμή δεν βρίσκεται στα καλύτερα της. Ποια η δική σου άποψη γι’ αυτό;
«Με τη φανέλα της ΣΠΕ Στροβόλου ξεκίνησα να αγωνίζομαι το 2010. Δυστυχώς τη δεδομένη στιγμή η ΣΠΕ Στροβόλου δεν βρίσκεται στα καλύτερα της όπως άλλωστε και γενικότερα το όλο το κυπριακό χάντμπολ αφού μετά από την οικονομική κρίση που πέρασε το νησί μας ήταν αναμενόμενο να πληγεί και το χάντμπολ. Αυτό το γεγονός με λυπεί αφάνταστα. Το σωματείο της ΣΠΕ Στροβόλου δούλευε επαγγελματικά με 2 ομάδες στο πρωτάθλημα του Κυπριακού χάντμπολ και παρείχε πολύ καλά αναπτυξιακά τμήματα. Κάποιος θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηρίσει την ΣΠΕ Στροβόλου ως τον ακρογωνιαίο λίθο του κυπριακού χάντμπολ τα τελευταία 20 χρόνια! Δυστυχώς όμως λόγω οικονομικών προβλημάτων και την έλλειψη χορηγιών, η ομάδα της ΣΠΕ Στροβόλου δεν βρίσκεται εκεί που ήταν και εκεί που θα έπρεπε να είναι».
Το επίπεδο τα τελευταία χρόνια έχει πέσει στην Κύπρο. Τι πιστεύεις πως φταίει;
«Το επίπεδο του κυπριακού χάντμπολ δεν έχει απλώς πέσει αλλά έχουμε γυρίσει πίσω στα αρχικά στάδια όταν πρωτοεμφανίστηκε το άθλημα την Κύπρο! Δυστυχώς, το άθλημα στην Κύπρο παρουσιάζει μεγάλη παρακμή και η παρακμή αυτή δεν οφείλεται σε ένα παράγοντα μόνο. Αρχικά έχουν διαλυθεί 3 ομάδες, γεγονός το οποίο εξασθενίζει σημαντικά το άθλημα αφού δεν υπάρχει πλέον ανταγωνιστικότητα. Αυτό έχει οδηγήσει και καλούς παίχτες να μεταβούν στο εξωτερικό και να αγωνίζονται για ομάδες του εξωτερικού. Η ΣΠΕ Στροβόλου, η μεγάλη δύναμη του κυπριακού χάντμπολ, έχει αποδυναμωθεί σημαντικά και εκεί που δούλευε επαγγελματικά πλέον ενεργεί απλά ερασιτεχνικά. Επίσης, δεν έχει δοθεί τόσο από τις ομάδες όσο και από την Ομοσπονδία οποιαδήποτε έμφαση στη δημιουργία ακαδημιών προς ανάπτυξη του χάντμπολ με αποτέλεσμα το άθλημα να έχει στερέψει από παίχτες. Περαιτέρω, δεν υπάρχουν κίνητρα πλέον ώστε να μπορεί το άθλημα να βοηθηθεί και να αναγνωριστεί περισσότερο στην Κύπρο».
Τι πρέπει να αλλάξει ώστε να επιστρέψει η χαμένη του αίγλη;
«Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν σημαντικά. Ως έχω αναφέρει πιο πάνω χρειάζεται περισσότερη έμφαση και ενίσχυση στις ακαδημίες. Υπάρχει ανάγκη πλέον από ανθρώπους που ενδιαφέρονται πραγματικά για το άθλημα για να μπορέσει να υπάρχει ανάπτυξη».
Πιστεύεις πως υπάρχουν υποδομές ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση;
«Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές γιατί βλέπουμε ότι το άθλημα με το πέρασμα του χρόνου δεν παρουσιάζει οποιαδήποτε ανάπτυξη. Επίσης στις αναπτυξιακές ηλικίες βλέπουμε να παραμελείτε το εφηβικό πρωτάθλημα γεγονός το οποίο έχει αντίκτυπο μεταγενέστερα στο ανδρικό πρωτάθλημα λόγω του ότι οι έφηβοι δεν έχουν την κατάλληλη προετοιμασία για να μπορούν αργότερα να ανταπεξέλθουν στο ανδρικό πρωτάθλημα».
Έζησες χρόνια το Ελληνικό πρωτάθλημα τι πιστεύεις πως χρειάζεται να γίνει εάν σου έλεγαν μπορείς να αρχίσεις να κτίζεις ξανά το χαντμπολ στην Κύπρο;
«Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να γίνουν ριζικές αλλαγές. Πιστεύω ότι η σημαντικότερη αλλαγή που πρέπει να γίνει για να μπορέσει να κτιστεί το χάντμπολ ξανά από τη αρχή με δυνατές βάσεις είναι να αναλάβουν νέα άτομα με γνώσεις, κοινό όραμα και ειδικότερα με όραμα αλλαγής και ενίσχυσης του αθλήματος. Άτομα τα οποία είναι έτοιμα και διατεθειμένα να προβούν σε δραστικές αλλαγές με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη του αθλήματος. Πολύ σημαντικό είναι επίσης τόσο η ομοσπονδία όσο και τα σωματεία να επενδύσουν στα νεαρά παιδία επιμορφώνοντας τους για το χάντμπολ. Τα νεαρά παιδία χρειάζονται αρκετά κίνητρα τη σήμερον ημέρα. Ίσως η διοργάνωση κατασκηνώσεων για τα παιδία και η διοργάνωση ταξιδιών θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως θετικοί παράγοντες. Περαιτέρω, είναι επίσης πολύ σημαντική και η οικονομική ενίσχυση σε όλα τα σωματεία και ειδικότερα σε αυτά που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα».
Θα επιστρέψεις κάποια στιγμή στην Κύπρο σαν αθλητής;
«Θα ήθελα να επιστρέψω κάποια στιγμή αλλά μόνο αν με ικανοποιεί το περιβάλλον και οι συνθήκες άσκησης του αθλήματος. Όπως έχω προαναφέρει, για να γίνει αυτό χρειάζονται άμεσες αλλαγές στο άθλημα στην Κύπρο. Εάν δεν γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές δεν νομίζω να επιστέψω σαν αθλητής του χάντμπολ στην Κύπρο».
Τελείωσες γυμναστική ακαδημία με ειδικότητα χάντμπολ. Γιατί δεν το εξασκείς σαν επάγγελμα;
«Αυτό τον καιρό είμαι αφοσιωμένος στο να προετοιμάζομαι σωστά για το Ελληνικό πρωτάθλημα, το οποίο απαιτεί πολύωρη προετοιμασία δια το λόγο ότι είμαι και μακριά από την ομάδα με αποτέλεσμα να μην έχω χρόνο να ασχοληθώ με την προπονητική αυτό το διάστημα. Σημειώνω επίσης ότι τα πρωινά εργάζομαι και ως τραπεζικός υπάλληλος».
Θα ήθελες να μεταφέρεις τις γνώσεις που έχεις σαν προπονητής;
«Ναι θα ήθελα να ασχοληθώ με την προπονητική αλλά μόνο όταν σταματήσω ο ίδιος να παίζω χάντμπολ και εάν βρω ένα σωματείο το οποίο θα έχει την ίδια φιλοσοφία με μένα».
Κεφάλαιο Εθνική Ομάδα
Γιατί δεν αγωνίζεσαι πλέον στην Εθνική ομάδα;
«Στην Εθνική ομάδα έχει να αγωνιστώ τα τελευταία 4 χρόνια. Ο λόγος που δεν αγωνίζομαι έχει να κάνει με την δυσκολία τόσο στην επικοινωνία όσο και στην συνεργασία με τους υπεύθυνους της Εθνικής Ομάδας».
Το καλοκαίρι έχει σημαντικές υποχρεώσεις. Θα επέστρεφες για να βοηθήσεις την Εθνική;
«Είναι τιμή να αγωνίζεσαι με το εθνόσημο στο στήθος. Όπως κάθε αθλητής θέλει να αγωνίζεται με την Εθνική ομάδα το ίδιο θα ήθελα και εγώ. Θα το σκεφτόμουν σοβαρά να επιστρέψω στην Εθνική ομάδα όμως θα πρέπει όμως να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις. Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να κλείσω την πόρτα στην Εθνική ομάδα».
Πως είδες την προσπάθεια που έγινε στα Φαρόε;
«Αρκετά καλή η προσπάθεια της Εθνικής στα νησιά Φαρόε. Τα παιδία το πάλεψαν παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν τόσο στην προετοιμασία τους αλλά και στο ταξίδι που έπρεπε να κάνουν. Αν και η προσπάθεια τους ήταν αρκετά αξιέπαινη, όπως φάνηκε η Ελλάδα ήταν πολύ καλά διαβασμένη».
Θεωρείς πως υπάρχει προοπτική διάκρισης για την Εθνική.
«Δυστυχώς, είναι πολύ δύσκολο από την στιγμή που η ποιότητα του Κυπριακού χαντμπολ έχει πέσει αρκετά. Θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στην Κυπριακή χειροσφαίριση ώστε να μπορέσει η Εθνική μας ομάδα να κάνει το βήμα παραπάνω».