Η Μάγδα Παπά για την πορεία της, την Εθνική και το μέλλον του αθλήματος! (Συνέντευξη)
Μια από τις κορυφαίες χειροσφαιρίστριες στο Ελληνικό πρωτάθλημα Γυναικών είναι η Μάγδα Παπά… και είναι Κύπρια.
Δεν το λέμε μόνο εμείς αλλά αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα της και κυρίως τα επιτεύγματα της με τα χρώματα της Νέας Ιωνίας.
Η Κύπρια πίβοτ πανηγύρισε ήδη το Κύπελλο με την ομάδα της με την ίδια να ανακηρύσσετε πολυτιμότερη του Φάιναλ Φορ μια ξεχωριστή τιμητική διάκριση στην μέχρι τώρα καριέρα της.
Όσον αφορά το πρωτάθλημα η Μάγδα Παπά είναι από τις κορυφαίες του θεσμού οδηγώντας την ομάδα της από επιτυχία σε επιτυχία αλλά κυρίως προς την κατάκτηση του τίτλου.
Η διεθνής Κύπρια χειροσφαιριστρία παραχώρησε συνέντευξη στην επίσημη σελίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης και πέραν από την επιτυχία της να στεφθεί κυπελλούχος στο Γυναικείο πρωτάθλημα μας μίλησε επίσης για την καριέρα της, τους στόχους και τα όνειρα της.
Παράλληλα έκανε αναφορά και στο κεφάλαια Εθνική ομάδα Γυναικών η οποία εδώ και πολλά χρόνια παραμένει ανενεργή παραθέτοντας την δική της προσωπική άποψη ενώ δεν δίστασε να μας μιλήσει και για την ανάπτυξη του αθλήματος στο νησί μας και πως μπορεί να βελτιωθεί.
Είσαι Κυπελλούχος Ελλάδας για φέτος ενώ αναδείχθηκες και MVP της διοργάνωσης. Τα συναισθήματα σου;
«Νιώθω χαρά και μεγάλη ικανοποίηση για την κατάκτηση του κυπέλλου. Νιώθω όμως ακόμα μεγαλύτερη ικανοποίηση για την προσωπική μου νίκη για να ανάδειξη μου ως πολυτιμότερη της διοργάνωσης. Είμαι ευγνώμων στην ομάδα μου και στους προπονητές μου για τους τίτλους και θέλω να ευχαριστήσω όλους και για την προσωπική διάκριση. Ήταν συλλογική προσπάθεια από όλους και αξίζουν όλοι συγχαρητήρια για την επιτυχία μας».
Ποιος ο επόμενος στόχος και μέχρι που φτάνουν τα όνειρα σου;
«Επόμενος στόχος είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος! Πρέπει να συνεχίσουμε με το ίδιο πείσμα και ζήλο για να καταφέρουμε. Υπάρχει δίψα για διάκριση και αυτό είναι το πιο σημαντικό σε μια ομάδα. Πρέπει να συνεχίσουμε να προσφέρουμε θέαμα μέσα από τις εμφανίσεις μας παρουσιάζοντας χαντμπολ επιπέδου από την στιγμή που σαν ομάδα διαθέτουμε ποιότητα. Να δείξουμε στο γήπεδο την σκληρή δουλειά και την πειθαρχία που σαν σύνολο. Όσο για τα προσωπικά μου όνειρα είμαι ένα άτομο που δεν θέλω να τα προγραμματίζω τα θέλω μου αλλά να έρχονται από μόνα τους».
Περιέγραψε μου με 3 λέξεις τι είναι για σένα το χαντμπολ;
«Αγάπη – δουλειά – θέληση»!
Πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με το χαντμπολ;
«Το χαντμπολ δεν ήταν το πρώτο άθλημα με το οποίο ασχολήθηκα. Ξεκίνησα με στίβο στην συνέχεια με το μπάσκετ. Ο γυμναστής του ΑΓΟ στο δημοτικό όταν ήμουνα 6η δημοτικού μου είπε να ξεκινήσω το χαντμπολ. Από τότε η ενασχόληση μου με το χαντμπολ έγινε αγάπη».
Έζησες το Κυπριακό πρωτάθλημα. Με την εμπειρία σου στην Ελλάδα ποια πράγματα θα συμβούλευες να γίνουν στο πρωτάθλημα ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστικό;
«Απουσιάζει η ανάπτυξη από το άθλημα στην Κύπρο. Είναι ελάχιστοι αυτοί που ασχολούνται πραγματικά με το άθλημα χρειάζονται βοήθεια από όλους για να έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Χρειάζονται να γίνει συστηματική δουλειά από τις μικρές ηλικίες με scouting και προπονήσεις για να υπάρξει μέλλον. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ του αθλήματος και σ’ αυτά θα πρέπει να ποντάρουν ώστε να έρθει η εξέλιξη στο άθλημα. Ακόμα και στην Ελλάδα η κατάσταση δεν είναι τρομερά καλύτερη αλλά ίσως υπάρχει περισσότερο υλικό, καλύτερη οργάνωση και προγραμματισμό».
Θεωρείσαι από τις καλύτερες Κύπριες παίκτριες, ποια συμβουλή θα έδινες στις μικρές χειροσφαιρίστριες ή χειροσφαιριστές που αρχίζουν να παίζουν τώρα χαντμπολ;
«Αρχικά με τιμά ο χαρακτηρισμός και όσο σκέφτομαι τον εαυτό μου ως χαντμπολιστρια ανακαλώ στην μνήμη μου την θέληση και αγάπη που έχω για το άθλημα. Δεν φτάνουν μόνο αυτά όμως. Χρειάζεται πάθος και θέση στόχων. Για όλα αυτά χρειάζεται σκληρή δουλειά σε βάθος χρόνου και συνεχομένη. Έμαθα να μην τα παρατάω ποτέ και να βρισκω πάντα κίνητρα για να παλέψω από την προετοιμασία μέχρι τον κάθε αγώνα στο κάθε λεπτό. Οπότε σαν συμβουλή θα έλεγα σκληρή δουλειά, θυσίες και το μόνο σίγουρο είναι η ανταμοιβή. Να αγαπούν αυτό που κάνουν και να χαίρονται τα παιδιά την κάθε στιγμή με προσήλωση σε στόχους ατομικούς και ομαδικούς».
Ποιο είναι το πλεονέκτημα σου ως αθλήτρια και τι ήθελες να βελτιώσεις;
«Θεωρώ ότι ένα πλεονέκτημα μου είναι η δύναμη στο σουτ και στην επαφή αλλά και το σωστό μου timing στον αιφνιδιασμό. Θα ήθελα να βελτιώσω περισσότερο την εκρηκτικότητα μου για να την συνδυάσω με την δύναμη που μου δίνει αβαντάζ. Ψυχοπνευματικα νομίζω ότι με βοηθάει περισσότερο η ηρεμία και η διοχέτευση οποιασδήποτε ενέργειας που μου δίνουν στο παιχνίδι».
Η Εθνική ομάδα δεν είναι ενεργή τα τελευταία χρόνια. Ποια η γνώμη σου γι’ αυτό;
«Είναι κάτι που με πληγώνει και με στεναχωράει ιδιαίτερα γιατί και προσωπικά και γνωρίζοντας και άλλες κύπριες παίκτριες θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να εκπροσωπήσουμε αξιοπρεπώς την χώρα μας σε κάποια διοργάνωση. Επιπρόσθετα μια σύνθεση εθνικής ομάδας μόνο να βελτίωση μπορεί τις παίκτριες και να δώσει κίνητρα στην κάθε μια για περισσότερη δουλειά. Αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα να βελτιώσει την κάθε ομάδα και στο σύνολο του το Κυπριακό Γυναικείο πρωτάθλημα. Θα δημιουργούσε κίνητρα και στις μικρότερες ηλικίες που θα έχουν όνειρα για το μέλλον τους και θα βρίσκουν πρότυπα στα πρόσωπα διεθνών παικτριών».
Τι κινήσεις πρέπει να γίνουν ώστε να δημιουργηθεί Εθνική ομάδα και να ειναι ανταγωνιστική;
«Αρχικά πρέπει να αναφέρουμε ότι η τελευταία συμμετοχή της Εθνικής Κύπρου Γυναικών σε σάλα ήταν το 2010 στην Πολωνία. Αυτό σημαίνει 7 χρόνια αποχής από τα κοινά δρόμενα όλων των εθνικών ομάδων. Άποψη μου είναι πως αρχικά να γίνουν κάποια camp και κλήσεις αθλητριών σε όλες τις ηλικίες και μάλιστα με πυκνότητα για να υπάρξει αξιολόγηση και έλεγχος επιδόσεων. Έπειτα θα πρέπει να υπάρξει επίσημη συμμετοχή σε διοργανώσεις και φιλικά παιχνίδια με κοντινές χώρες προκειμένου να αξιολογήσουμε και την αρχική μας δυναμική. Η βελτίωση και η δημιουργία μιας ανταγωνιστικής Εθνικής Κύπρου θα έρθει σιγά σιγά και σε βάθος χρόνου. Με πολλή δουλειά και ανθρώπους που αγαπούν πραγματικά το άθλημα. Μέσα από την συνεχομένη τριβή με συμμέτοχες, πιστεύω πως μπορεί να δημιουργηθεί μια εθνική ομάδα ανταγωνιστική. Χρειάζεται όμως η οικονομική ενίσχυση της ομοσπονδίας αλλά κυρίως του κράτους εάν θέλουμε να δούμε ανάπτυξη στον αθλητισμό μας και κυρίως στο άθλημα που λέγεται χαντμπολ».