Ο Γιώργος Λόρδος μιλά για την καριέρα του στην Γερμανία (Συνέντευξη)
Τα τελευταία χρόνια αρκετοί συμπατριώτες μας βρίσκουν διέξοδο στο εξωτερικό ώστε να ασχοληθούν με το άθλημα της χειροσφαίρισης σε πιο επαγγελματικό επίπεδο. Ένας απ’ αυτούς είναι ο Γιώργος Λόρδος 27 ετών ο οποίος τα τελευταία 5 χρόνια ζει μόνιμα στην Γερμανία και εργάζεται ως προπονητής χειροσφαίρισης.
Μέσα από την εμπειρία που έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια του ζητήσαμε να μας πει λίγα πράγματα για την δική του καριέρα στο άθλημα παραθέτοντας παράλληλα τις δικές του εμπειρίες.
Η συνέντευξη του στην επίσημη ιστοσελίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης:
Αρχικά μας μίλησε για την πορεία που έχει στην Γερμανία στο άθλημα της χειροσφαίρισης: “Τα τελευταία 5 χρόνια εργάζομαι στη Γερμανία ως προπονητής χειροσφαίρισης. Έχω περάσει το Β Δίπρλωμα (Diploma B Lizentz) από την Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης της Γερμανίας (DHB DEUTSCHEN HANDBALLBUNDES). Στόχος μου είναι να περάσω το A Lizenzt. Είμαι προπονητής σε δύο ομάδες: “Henstedt Ulzburg” και ” Bramstedter TS” ηλικίες 8-15 παιδικό και γυναικείο. Επίσης λαμβάνω μέρος σε κατασκηνώσεις για χειροσφαίριση, τις οποίες διοργανώνονται από την εταιρεία “CommEventManagementGmbH” με συνεργασία της “THWKiel”. Τα τελευταία 2 χρόνια προπονώ στα δημοτικά σχολεία, παιδιά ηλικίας 6-10. Από το 2013, λαμβάνω μέρος ως εθελοντής στο ChampionsLeagueFINAL4 χειροσφαίρισης. Τη περίοδο 2014-2015 η ομάδα μου “TSV ELLERBEK” ανδρών, πήραν την δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα και φιναλίστ στο κύπελο και το 2015-2016 πήραμε το πρωτάθλημα.
Στην συνέχειας μας είπε λίγα λόγια για το πως είναι στην Γερμανία το άθλημα της χειροσφαίρισης: “Όλοι οι προπονητές θα πρέπει να έχουν το δίπλωμα της Ομοσπονδίας και για να έχεις το δικαίωμα να καθίσεις τις εξετάσεις, χρειάζεσαι 2 χρόνια εμπειρία. Οι γονείς συμμετέχουν σε όλα τα παιχνίδια και βοηθούν στην οργάνωση των εκτός έδρας παιχνίδιων, καθώς επίσης μεριμνούν για την εξεύρεσή χορηγούς για την ομάδα. Οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός είναι τελευταίας τεχνολογίας. Στη Γερμανία υπάρχουν 7 διαφορετικές κατηγορίες, οι οποίες χωρίζονται σε ομίλους. Κάθε κατηγορία έχει τις δικές της τακτικές και οι ομάδες προπονούνται συστηματικά και δεν το κάνουν μόνο για hobby, αλλά πληρώνονται και πρέπει να έρχονται σε όλες τις προπονήσεις.
Ο Γιώργος Λόρδος ασχολείται περισσότερο με τις αναπτυξιακές ηλικίες με τον ίδιο να μας αναπτύσσει το μοντέλο που χρησιμοποιούν κυρίως στην Γερμανία: “Αρχικά, η χειροσφαίριση ξεκινά στα δημοτικά από την ηλικία των 6 ετών. Τα παιδιά που ενδιαφέρονται, διαλέγονται από τους προπονητές τους για να λάβουν μέρος στις ακαδημίες των διάφορων ομάδων της πόλης. Κάθε ηλικία έχει τα δικά της κρητήρια, κανονισμούς στο τρόπο παιχνιδιού. Επιπρόσθετα, υπάρχουν γυμναστικά σχολεία τα απογεύματα ειδικά για την χειροσφαίριση. Στη Γερμανία, αν κάποιος έχει ταλέντο, τον προσεγγίζουν και τον προωθούν. Δουλεύουνε ομαδικά με όλες τις ηλικίες. Στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα στη Γερμάνια (ακαδημίες), σε κάθε ηλικία, δηλαδή πρωτάθλημα U15 και U21 υπάρχουν 3 κατηγορίες και κάθε κατηγορία έχει το δικό της βαθμό δυσκολίας.
Για το ποια θεωρεί ιδανική ηλικία να ξεκινήσει κάποιος στο άθλημα μας είπε: “Ξεκινά από την ηλικία των 6 ετών. Δίνουν έμφαση παραπάνω στην τεχνική και στην ομαδικότητα του αθλήματος, να παίζουν δίκαια και να σέβονται τον αντίπαλό τους. Διδάσκονται την πειθαρχεία και να είναι υπεύθυνοι, π.χ. αν ξεχάσουν να φέρουν κάτι στη προπόνηση, τιμωρούνται αυστηρά. Οι γονείς είναι σύμφωνοι με τις τιμωρίες”.
Τον ρωτήσαμε να μας απαντήσει τι πιστεύει πως χρειάζεται να αλλάξει στον τρόπο λειτουργίας των Αναπτυξιακών μας ηλικιών στην Κύπρο ώστε να βελτιωθεί το επίπεδο και να προσεγγίσουν περισσότερα παιδιά με τον Κύπριο τεχνικό να μας αναφέρει: “Θα πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στα δημοτικά σχολεία και να προβάλλονται παιχνίδια χειροσφαίρισης από τα κανάλια. Με αυτό το τρόπο, τα μικρά παιδιά θα ευαισθητοποιηθούν και θα αγαπήσουν αυτό το άθλημα. Επίσης πιστεύω ότι η μεγάλες ομάδες όπως το ΑΠΟΕΛ, η ΟΜΟΝΟΙΑ, η ΑΝΟΡΘΩΣΗ, θα πρέπει να επενδύσουν στο handball και να ξεκινήσουν τις δικές τους ακαδημίες και να δημιουργήσουν τις δικές τους ομάδες. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούν να προσεγγίσουν περισσότερα παιδιά και περισσότερος κόσμος θα ευαισθητοποιηθεί για το άθλημα, όπως συμβαίνει τώρα στο basket και volley. Όσο για το επίπεδο θα υπάρχουν περισσότερες ομάδες handball και κατηγορίες και ως αποτέλεσμα, θα υπάρχει ανταγωνισμός, ο οποίος θα βοηθήσει ώστε να ανέβει το επίπεδο του αθλήματος.
Τέλος μας τόνισε: “Πιστεύω σαν άθλημα είναι πολύ καλό. Προσφέρει θέαμα, συγκινήσεις, διακυμάνσεις σκορ, δύναμη, γρηγοράδα, τεχνική και ο θεατής στο γήπεδο είναι ενεργός κατά την διάρκεια των 60 λεπτών. Πιστεύω στην Κύπρο είναι παρεξηγημένο σαν άθλημα και θα πρέπει να βρεθούν τρόποι προσέγγισης περισσότερων οπαδών. Πρέπει να πάρουμε ιδέες από χώρες πιο προηγμένες όσον αφορά την ανάπτυξη του αθλήματος ώστε να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί καλύτερα το άθλημα στην Κύπρο”.