«Pro» και στο χάντμπολ

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Χάντμπολ πήρε αυτές τις εντολές για να προσαρμοστεί με τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής και να προετοιμάσει τους προπονητές της. Και με αφορμή αυτές τις οδηγίες, όχι μόνο δήλωσε έτοιμη να ανταποκριθεί αλλά γι άλλη μια φορά πρωτοστάτησε. Με τη βοήθεια του γγ της ΚΟΧ δρ Μιχάλη Κρασιά –διευθυντή του Αθλητικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου, ετοίμασε και παρουσίασε στο πρόσφατο κογκρέσο της Ευρωπαϊκής ένα Rink Convention το οποίο έγινε αποδεχτό από όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας χάντμπολ, που σε ειδική τελετή στο περιθώριο του κογκρέσου υπέγραψαν το μνημόνιο της συνεργασίας.
«Ο σχεδιασμός για το Rink Convention –εξηγεί ο δρ Μιχάλης Κρασιάς –έγινε στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Είναι βασισμένος στις κατευθύνσεις της ΕΟΧ και κτίστηκε από την εμπειρία που αποκτήσαμε παρακολουθώντας την εφαρμογή του σε άλλες χώρες, έχοντας όμως πρότυπο την Ισλανδία που μπορεί το εκτόπισμα της πληθυσμιακά να είναι μικρό, όμως το επίπεδο του χάντμπολ της είναι πάρα πολύ ψηλό. Παρουσιάσαμε το Rink Convention στο πρόσφατο κογκρέσο της Ευρωπαϊκής όπου έγινε αποδεχτό από όλα τα μέλη. Θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου σε αυτή την προσπάθεια και ιδιαίτερα τον συνάδελφο δρ Εύαντρο Βουνιώτη».
Rink Convention
Το Rink Convention είναι το πρόγραμμα που θα απευθύνεται σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας που έχουν την υποδομή να δημιουργήσουν τη σχολή για καταρτισμό των προπονητών τους, με βάση το πρόγραμμα που θα δίνει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Ο σχεδιασμός του προγράμματος και η δομή της κατάρτισης των προπονητών περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα (κατηγορίες). Το 1ο, 2ο, 3ο επίπεδο και το master coach (ανώτατο επίπεδο).
1ο επίπεδο: Για να μπορέσει κάποιος να παρακολουθήσει το 1ο επίπεδο πρέπει να έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του. Για να αποκτήσει το δίπλωμα επιπέδου -1 θα πρέπει να παρακολουθήσει μαθήματα που θα καλυφθούν μέσα σε 60 ώρες διδασκαλίας (30-40% ακαδημαϊκά, το υπόλοιπο πρακτική).
2ο επίπεδο: Το 2ο επίπεδο θα μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει εφόσον είναι ήδη κάτοχος του διπλώματος επιπέδου-1 κι έχει τουλάχιστον 2 χρόνια προπονητικής εμπειρίας. Σε αυτό το επίπεδο η διδασκαλία φθάνει στις 180 ώρες (30-40% ακαδημαϊκά, το υπόλοιπο πρακτική).
3ο επίπεδο: Στο 3ο επίπεδο η διδασκαλία φθάνει στις 200 ώρες (30-40% ακαδημαϊκά, το υπόλοιπο πρακτική). Για να μπορέσει κάποιος να παρακολουθήσει αυτά τα μαθήματα θα πρέπει να είναι κάτοχος των διπλωμάτων 1ου και 2ου επιπέδου και να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον δύο χρόνια προπονητικής εμπειρίας στο επίπεδο -2.
Master Coach –Για την απόκτηση του ανωτάτου διπλώματος προπονητικής, «master coach», χρειάζονται 160 ώρες διδασκαλίας (40% ακαδημαϊκά, 60% πρακτική). Με την προϋπόθεση φυσικά ότι αυτοί που θα το διεκδικήσουν θα είναι ήδη κάτοχοι των τριών προηγουμένων επιπέδων και θα έχουν τουλάχιστον 3 χρόνια προπονητικής εμπειρίας στο επίπεδο -3.

Αυτή, σε γενικές γραμμές, είναι η φιλοσοφία του Rink Convention, που όμως θα έχει στην αρχική του εφαρμογή κάποιες υπεξαιρέσεις, ανάλογα με το επίπεδο της χώρας. Για παράδειγμα, οι προπονητές του γερμανικού πρωταθλήματος δεν θα είναι στο ίδιο επίπεδο με τους προπονητές που εργάζονται πχ στην Κύπρο. Πιθανόν οι γερμανοί προπονητές που εργάζονται σε ομάδες α’ κατηγορίας να τοποθετηθούν στο επίπεδο -3, οι Ρουμάνοι για παράδειγμα στο επίπεδο -2, οι Μαλτέζοι προπονητές στο επίπεδο -1 κλπ. Το σίγουρο είναι ότι όλοι οι προπονητές θα χρειαστεί να περάσουν τη διαδικασία για να αποκτήσουν το δίπλωμα master coach.

«Εμείς στην Κύπρο –εξηγεί ο Μιχάλης Κρασιάς – επειδή έχουμε προπονητές διαφόρων επιπέδων θα ξεκινήσουμε από το επίπεδο-1 για να φτάσουμε στο master coach. Υπάρχουν όμως και κάποιες εξαιρέσεις. Όπως για παράδειγμα οι προπονητές που είναι πτυχιούχοι πανεπιστημίου (φυσικής αγωγής) με ειδικότητα στο χάντμπολ, όπου αυτοί θα καταταγούν στο επίπεδο -3 και θα πάνε απ΄ ευθείας στο μάστερ. Ίσως σε αυτή την κατηγορία (επίπεδο-3) ή σε κάποιο άλλο επίπεδο (πιθανό το επίπεδο -2) να συμπεριληφθούν και κάποιοι άλλοι προπονητές, με κριτήριο την προϋπηρεσία τους στο χώρο. Αυτό όμως είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή και για το οποίο θα αποφασίσει αργότερα η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Το σίγουρο είναι ότι όλοι οι προπονητές που θέλουν να εργάζονται σε ομάδες α΄ κατηγορίας ή να κάθονται σε πάγκο εθνικής ομάδας, θα πρέπει να έχουν το δίπλωμα master coach».