Οι πρεσβευτές του κυπριακού beach handball
Γι αυτούς η φετινή σεζόν ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο από τη Θεσσαλονίκη και τέλειωσε πρόσφατα, μόλις τον περασμένο Νοέμβριο στα νησιά Γκραν Κανάρια στην Ισπανία. Κι επειδή το έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι αυτό το διάστημα ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει το κυπριακό χάντμπολ αυτό δεν είναι άλλο από τη διαιτησία (βλέπε και πορεία των διεθνών μας διαιτητών σάλας) κρίναμε ότι θα ήταν αδικία αν δεν βγάζαμε προς τα έξω αυτή την δραστηριότητα. Τις πληροφορίες μας έδωσε ο διεθνής, Χριστόφορος Θεοφάνους.
Χριστόφορε, το φετινό καλοκαίρι αποδείχτηκε … Μαραθώνιο για σάς!
Ακριβώς έτσι είναι τα πράγματα. Ξεκινήσαμε διαιτησίες στο beach handball από τον περασμένο Ιούνιο όπου συμμετείχαμε στο διεθνές τουρνουά 4th Avant Garde BHT στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, είχαμε οριστεί να σφυρίξουμε και στον τελικό των Ανδρών. Ακολούθως, διευθύναμε αγώνες στο πρώτο τουρνουά που έγινε στη Λάρνακα αρχές Ιουλίου, στο οποίο είχαμε σφυρίξει και στον τελικό Ανδρών. Το επόμενο τουρνουά που συμμετείχαμε διοργανώθηκε τον Αύγουστο από την Κυπριακή Ομοσπονδία Χάντμπολ στην παραλία των Φοινικούδων, στο οποίο ξεχωρίζει ο ορισμός μας στον τελικό κατηγορίας Γυναικών. Στη συνέχεια, ταξιδέψαμε στην πόλη Πεσκάρα, της Ιταλίας, μαζί με την Εθνική ομάδα Ανδρών, όπου διευθύναμε παιχνίδια στους πρώτους Μεσογειακούς αγώνες αθλημάτων παραλίας. Το τουρνουά έγινε από τις 30 Αυγούστου μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε για μας με τον ορισμό μας στον μικρό τελικό Γυναικών. Τέλος, ορισθήκαμε στο EHF Champions Cup, το οποίο γίνεται εδώ και δύο χρόνια στο νησί Γκραν Κανάρια στην Ισπανία και θεωρείται το κορυφαίο διασυλλογικό τουρνουά Beach Handball στην Ευρώπη. Οι αγώνες έγιναν από τις 5-8 Νοεμβρίου 2015 και σε αυτό συμμετείχαν συνολικά 24 ομάδες (12 αντρών και 12 γυναικών). Ο ορισμός μας στο συγκεκριμένο τουρνουά ήταν αποτέλεσμα της πολύ καλής μας παρουσίας στους Μεσογειακούς Αγώνες. Η εμπειρία ήταν σίγουρα μοναδική, με αποκορύφωμα φυσικά τον ορισμό μας στον μικρό τελικό Αντρών.
Για να κάνετε όλη αυτή την «διαδρομή» στηριχτήκατε στις ικανότητες σας. Σίγουρα όμως θα είχατε και από κάποιους βοήθεια…
Σίγουρα πάρα πολλοί βοήθησαν αυτή τη χρονιά για να μπορέσουμε να συμμετέχουμε σε όλα αυτά τα τουρνουά, σε 4 διαφορετικές χώρες. Πρώτα από όλα οι οικογένειές μας, αφού για σχεδόν ένα μήνα ήμασταν απόντες. Στήριξη είχαμε ακόμα από την ΚΟΧ, από συναδέλφους διαιτητές και από αρκετούς φίλους εντός και εκτός Κύπρου, οι οποίοι μας βοήθησαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Σημαντική συμβολή στην όλη μας πορεία έχει ο κ. Πάνος Αντωνίου, μέλος της επιτροπής Beach Handball της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χάντμπολ, ο οποίος είναι συνεχώς στο πλευρό μας, μας στηρίζει και μας καθοδηγεί. Ένας άνθρωπος που αποτελεί κόσμημα για το κυπριακό Χάντμπολ, ένας πολύ καλός πρεσβευτής της Κύπρου, αφού ίσως να μην υπάρχει χώρα στον κόσμο που να ασχολείται με το Beach Handball και να μη γνωρίζει την Κύπρο μέσω του κ. Πάνου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε επίσης και στον φίλο Γιώργο Μπεμπέτσο, μέλος της επιτροπής Beach Handball της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χάντμπολ, για την τεράστια βοήθεια που μας πρόσφερε και μας προσφέρει απλόχερα.
Ποια είναι η άποψή σου για την ανάπτυξη του Beach Handball στην Κύπρο;
Το άθλημα του Beach Handball πιστεύω ότι αδικείται σε σχέση με τα υπόλοιπα αθλήματα στην Κύπρο. Είναι ένα άθλημα που πρόσφερε αρκετές επιτυχίες στην Κύπρο σε σχέση με τα υπόλοιπα ομαδικά αθλήματα, όπως η έκτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2002 στην Ισπανία, καθώς και η δεύτερη θέση στους πρόσφατους Μεσογειακούς Αγώνες της Πεσκάρα, όπου μια άτυχη στιγμή στέρησε την ευκαιρία στην ομάδα μας να ανεβεί στο ψηλότερο σκαλοπάτι. Πιστεύω είναι ένα άθλημα που ταιριάζει στον Κύπριο, διότι του προσφέρει τη δυνατότητα λόγω καιρού αλλά και παραλιών, να ασχολείται με αυτό ολόχρονα.
Όντως, θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου….
Αν στρέψουμε λίγο πίσω το μυαλό θα θυμηθούμε επίσης ότι το 2002 όταν η Κύπρος κατακτούσε την 6η θέση στην Ευρώπη αφήνοντας πίσω χώρες μεγαθήρια στο χώρο του Handball, αυτή η επιτυχία είχε και μια άλλη σημαντική παράμετρο. Αναφέρομαι στον χειροσφαιριστή Μαρίνο Πελαγία ο οποίος ήταν ο πρώτος χειροσφαιριστής που έκανε σουτ με στροφή. Η «φιγούρα» αυτή, στη συνέχεια, αντιγράφηκε και βελτιώθηκε από άλλους χειροσφαιριστές άλλων χωρών και τώρα αποτελεί την κυριότερη κίνηση που χρησιμοποιείται για να πετύχει κάποιος διπλό γκολ. Το δεύτερο γεγονός στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ είναι η πρόσφατη παρουσία της Εθνικής Κύπρου, η οποία σχολιάστηκε θετικά από τους παρευρισκόμενους, κυρίως για τις έξυπνες τακτικές, τις ικανότητες, το σθένος και τη μαχητικότητα της ομάδας, στοιχεία που προσωπικά δεν είδα από πολλές ομάδες στην Ισπανία. Θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι το άθλημα του Beach Handball έχει όλα τα φόντα να χαρίσει πολλές διακρίσεις στην Κύπρο, φτάνει να στηριχθεί από τους αρμόδιους ποικιλοτρόπως. Δε γίνεται χώρες όπως η Ουγγαρία, η οποία δεν έχει σπιθαμή παραλίας, να διοργανώνει πάρα πολλά τουρνουά με ξένες ομάδες, να αποτελεί μια παγκόσμια υπερδύναμη του Beach Handball και εμείς μετά βίας να διοργανώνουμε δύο-τρία τουρνουά τον χρόνο.